Gönderen Konu: Android Rom Nedir?  (Okunma sayısı 1276 defa)

Çevrimdışı Gökbörü

  • Rehber Kur-an, Hedef Turan.
  • 85.Seviye Üye
  • *
  • İleti: 759
  • Rep Puanı : 54
  • Cinsiyet: Bay
  • FENERBAHÇE
  • 247 Mesajı Toplam
    369 Kere Beğenildi
  • COC Nick : Utku
  • Klanım : 1453
Android Rom Nedir?
« : 29 Ocak 2014, Çarşamba - 11:03 »
Eğer meraklı bir Android kullanıcısı iseniz Rom kavramını birçok siteyi kurcalarken görmüşsünüz demektir. Rom kavramı nedir peki? Ne işe yarar? Nasıl Rom atılır? Sizlere bu yazımızda bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Rom, telefonunuzun iç dünyasında, işletim sistemi yüklenmesi için ayrılmış alandır. Bu kısma gerek telefon üreticisinin hazırladığı işletim sistemini, gerekse diğer 3. kişilerin hazırladığı özel Rom’ları ekleyerek işletim sisteminizi yükseltebilir, alçaltabilir siniz.  Ancak Android telefonunuza Rom yükleyebilmek için bir dizi işlem uygulamaya ve telefonunuzda birazcık değişiklik yapmaya ihtiyacınız var.

Rom alanına telefonu root ederek ulaşabilmektesiniz. Bu nedenle ilk olarak telefonunuzu root etmelisiniz.

Rom yükleme işlemi tehlikelidir. Telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilir siniz. Bu nedenle konu hakkında uzunca bir araştırma yapmadan kesinlikle Rom atma ve Root işlemlerine kalkışmayınız.

Peki kaç çeşit Rom mevcut?

Telefon üreticilerinin telefona uygun olarak özelleştirerek yayınladıkları ve diğer 3. kişilerin yayınladıkları olmak üzere 2 çeşit Rom mevcuttur. Yeni bir Android telefon aldığınız zaman içerisinde hali hazırda yüklü olarak bulunan veya telefona ait aracı program ile yüklediğiniz Rom’lar üretici kaynaklıdır. Bu Romlar güvenilirdir ve telefonun sahip olduğu tüm özellikleri kapsar.

Birde 3. kişilerin çıkardığı Romlar var. Bu Romlar bazı araçların kullanıma kapatılması ile performans artışı olduğunu iddia eder. Belki de haklılar, özel Romlar oldukça iyi performans artışı sağlıyor olabilir, ancak güvenli mi?

Bildiğiniz gibi sanal dünyada bilgi çalma, hırsızlık, hacker’lik oldukça yaygın. Yüklediğiniz Rom içerisinde keylogger var mı- yok mu, yada herhangi başka bir aracı program ile sizin bilgileriniz çalınıp çalınmıyor mu bilemezsiniz. Güvensiz olmaları nedeniyle özel Romların tercih edilmesi tavsiye edilmez. En azından birincil telefonunuzda. Ki zaten belirtmiştik, performans artışı bazı özelliklerin durdurulması veya hiç çalışmaması ile sağlanıyor.

Eğer kullanmadığınız başka bir Android telefonunuz varsa ve bu tür işlere meraklıysanız korkusuzca denemeler yapabilirsiniz.

İyi Forumlar.